Toyota Tundra Forums banner

1 - 4 of 4 Posts

·
Registered
Joined
·
6 Posts
Discussion Starter #1
Hi folks and thank you for taking a minute to review.
151987

Short Story.
Bought this truck which was imported from Canada as Used.
While test driving noticed the stock HU sounds has pretty bad.
All output power is being routed to Passenger Door.
Has a lot of static and feedback unless the station tuned has great reception.
So I replaced the door speakers assuming one was blown.
That didnt change anything.
I researched the Stock HU and T dealers want $1700 for a new HU.
Thinking that was a bit much I found a used HU on ebay for $80.
Replaced the HU with the original and have the same exact issue.

I was hoping maybe to replace HU with aftermartket, but dont want to go through the effort to have the same issue.
I also am not 100% sure some aftermarket mods havent been made, but when I saw the crappy quality of the door speakers I assumed that was not the case.

At this point I was thinking maybe amp is hidden or other component is bad.
I even called Canada dealer and gave them the VIN, to which they also confirmed no amp.
FYI I check under the PASS seat and nothing there see pics below.
151989


My question is do you think I had two bad HUs or is something else going on. I cant find any real proof of custom mods. here are some more pictures.
151990


151991


151992


151993


Thank you for any and all feedback.

Makscoot Out.
 

·
Registered
Joined
·
6 Posts
Discussion Starter #2
PS. I forgot to mention, I found the USD Media controller and unplugged that thinking it might have been interferring with the sound quality, but even with it disconnected, the sound was still crappy. Would love to have all stock features and controls intact. Thanks again. I learned a ton from this site already.
 

·
Registered
Joined
·
6 Posts
Discussion Starter #3
Anybody? Getting Anxious to fix this. Would love some LOVE. Thank you in advance. Cheers,
 

·
Registered
Joined
·
6 Posts
Discussion Starter #4
So, I traced the wires and found an Factory AMP (Bongio VI DPS Module) under the shifter / center console, bypassed and all the fuzzy sounds are gone.
Looking to replace with an aftermarket amp and rewire the speakers just for fun and since I have torn apart the dash over 3 times now.

I would have been great getting more feedback, but I have more pleasure having figured it out myself.
Remember this truck came from Canada AND two dealerships could NOT find any amp in the micro-fish or parts diagrams, even WITH the VIN.

Thank all!
 
1 - 4 of 4 Posts
Top